Sparkonton med bindningstid ett mer populärt alternativ

Sparkonton med bindningstid ett mer populärt alternativ

Svenskar som väljer att spara pengar gör det allt oftare på ett sparkonto med bindningstid. Det finns ännu inga studier som har undersökt varför, men en gissning kan vara att räntan på sparkonton med bindningstid har ökat rejält sedan Riksbanken har höjt styrräntan.

Enligt SCB har det under år 2023 har skett en fördubbling av antalet tecknade sparkonton med villkor. Det vanligaste villkoret är att man binder upp sina pengar under en längre tid för att få en högre sparränta.

Svenskarna hade också, enligt SCB, i slutet av år 2023 drygt 2600 miljarder på sparkonton. Detta gör att genomsnittssvensken har 260 000 kr på sparkontot. Genom att göra ett aktivt val av sparkonto kan man därmed spara upp till och med 10 000 kr per år (om man jämför ett lönekonto utan ränta med sparkontot som just nu har högst ränta).

Varför välja ett sparkonto med bindningstid?

Den största fördelen är att du är garanterad en oftast högre ränta om du är beredd att låsa upp dina pengar under en längre tid. Genom att låsa dina pengar under ett eller flera år kan du i vissa scenarion få dubbelt så mycket i ränta jämfört med ett rörligt sparkonto. Om du ska köpa något om ett år och vet att du inte behöver pengarna fram till dess kan det vara ett mycket attraktivt alternativ.

En annan fördel med att välja ett sparkonto med bindningstid är att du under tiden som pengarna är på kontot är låsta vilket gör att man inte kan ta av dem under perioden. Detta kan t.ex. vara ett bra sätt att se till man inte använder sparpengar till annat medan man sparar till något i framtiden.

Behov av flexibilitet och framtida räntehöjningar

Den stora nackdelen att välja ett sparkonto med bindningstid är att du inte kan använda dina pengar om du skulle behöva dem tidigare. Många som väljer att spara på ett sparkonto gör så för att det är en sparform som inte minskar i värde och som man direkt kan ta av om man skulle behöva pengarna. För de som kan behöva pengarna inom en snar framtiden kan därmed bindningstid förstöra syftet med sparformen.

En annan risk med att välja ett sparkonto med bindningstid är att räntan i framtiden kan höjas. Om räntan höjs får du sämre ränta på ditt sparkonto än om du skulle ha valt ett rörligt sparkonto.

Oavsett om du väljer ett sparkonto med eller utan bindningstid finns det mycket pengar att tjäna genom att undersöka bäst sparränta. I många fall handlar det om tiotusentals kronor varje år.