Gemensamt sparkonto

Gemensamt sparkonto

Ett gemensamt sparkonto tillåter två eller fler personer att gemensamt äga och använda ett bankkonto med hög ränta. Ofta är detta ett bra upplägg för t.ex. par eller familjemedlemmar för att spara pengar tillsammans för specifika mål som semester, bröllop, större inköp eller framtida investeringar. Innehavarna av kontot har lika rättigheter att sätta in och ta ut pengar, och alla in- och utbetalningar är synliga för samtliga kontoinnehavare.

Denna sida fokuserar på sparkonton för sparande och inte gemensamma bankkonton som kan användas för transaktioner. Om du istället letar efter hur man går tillväga för ett bankkonto för gemensamma utgifter med separata bankkort kan du trycka här.

Gemensamt sparkonto för barn

Att spara pengar till sitt barn på ett sparkonto kan vara ett bra alternativ om man vill ha så låg risk som möjligt. Detta kan vara det bästa alternativet om man vet att man kommer att behöva pengarna vid en bestämd tidpunkt i framtiden t.ex. pengar till en utbildning eller till en resa. Barn som är under 18 år får inte ingå avtal själva utan måste ha en målsman som medkontohavare.

Gemensamt sparkonto för utgifter

Ett annat syfte till att ha ett gemensamt sparkonto är för att dela på större utgifter i framtiden. Om man t.ex. har en bostad tillsammans kan ett gemensamt sparkonto vara ett bra alternativ för att spara till gemensamma större utgifter i framtiden.

Hur gör man ett gemensamt sparkonto?

För att skapa ett gemensamt sparkonto behöver du vända dig till en bank som erbjuder detta. De flesta större banker i Sverige erbjuder sina kunder att skapa gemensamma konton. Efteråt behöver de som ska stå som kontoinnehavare legitimera sig och ange sina personuppgifter, samt godkänna bankens villkor.

Efter att ansökan har granskats och godkänts av banken, blir kontot aktivt och tillgängligt för båda. Det är också klokt att diskutera och enas om regler för hur kontot ska hanteras, inklusive hur insättningar och uttag ska göras, för att undvika missförstånd.

Hur hittar man bäst bank för ett gemensamt sparkonto?

Det enkla svaret är att du vill ha ett sparkonto med så hög ränta som möjligt men där villkoren är anpassade efter era behov. Först behöver ni bestämma syftet med det gemensamma sparkontot, om syftet är att spara till något i framtiden och du vet att du inte kommer att behöva pengarna i förtid, kan det vara värt att binda upp pengarna för att få en högre ränta.

Om syftet istället är att ha ett gemensamt sparande för buffert inför oförutsedda utgifter är det viktigt att välja ett sparkonto som inte har någon bindningstid.