Bästa sparräntan

På den här sidan kan du enkelt jämföra räntor och villkor på sparkonton för att hitta högst ränta och bäst villkor. Bästa sparräntan är just nu 4,41 %.

Jämför sparränta

Hitta högst sparränta

De flesta som aktivt jämför sparkonton letar efter ett med så hög ränta som möjligt – och det är en av de viktigaste faktorerna när man väljer sparkonto. Det är dock viktigt att komma ihåg att sparkontot med högst ränta inte alltid är bäst, du behöver också kolla igenom villkoren samt hur stor risk det finns kopplat till kontot. Här nedan hittar du 4 områden som du behöver ta ställning till när du väljer ett sparkonto.

Hög ränta med mer risk

Tidigare fanns det sparkonton utan insättningsgaranti med högre ränta, men sedan år 2021 är dessa sparkonton förbjudna. I dag är räntan därmed mer jämnt fördelad och det som numera bestämmer hur hög räntan är på kontot är bindningstiden och om sparkontot har fria uttag eller inte.

Fast eller rörlig ränta

När du väljer ett sparkonto är det viktigt att undersöka om räntan är fast eller om den kan förändras över tid, dvs. om den är rörlig. I regel har du en fast ränta om du väljer ett sparkonto med bindningstid medan den oftast är rörlig om sparkontot är obundet.

I tider när räntan förändras mycket över tid kan det vara bra att välja en fast eller rörlig ränta baserat på hur man tror att Riksbankens styrränta kommer att vara framöver.

Insättningsgaranti

Den statliga insättningsgaranti är en säkerhet för låntagaren som innebär att hela ditt spara belopp är försäkrat via staten dvs. om banken eller kreditinstitutet du har dina pengar hos skulle få problem med sina betalningar går staten in och betalar ut dina pengar, upp till 1 050 000 kr.

Att spara dina pengar på ett sparkonto med statlig insättningsgaranti är således förknippat med väldigt låg risk, och du är i stort sett helt garanterad att alltid få dina sparade pengar tillbaka. Så varför då välja ett sparkonto som inte har denna garanti?

De som väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti måste göra en omfattande undersökning av företaget som erbjuder sparformen. Om företaget som du sparar dina pengar hos skulle gå i konkurs eller få andra problem med sina betalningar så riskerar du att förlora dina sparpengar. Det är alltså oerhört viktigt att inte bara stirra sig blind på räntan utan att granska företaget noggrant om du väljer denna typ av sparkonto. Du bör inte heller spara mer pengar än vad du har råd att förlora om du väljer denna sparform. Sedan år 2021 är det inte längre tillåtet att erbjuda sparkonton utan insättningsgaranti i Sverige.

Bindningstid och fria uttag

Två andra faktorer som är viktiga att undersöka när man väljer sparkonto är om det finns någon bindningstid och om det finns villkor kopplat till uttag från sparkontot. Sparkonton som har bindningstid och begränsade uttag har ofta högre ränta men gör att ägaren till kontot inte har lika enkel tillgång till pengarna.

Om syftet med ditt sparande är att ha en buffert för oväntade händelser är det viktigt att du kommer åt pengarna på en gång om du skulle behöva dem. I så fall är det viktigt att du undersöker att du inte har någon bindningstid på kontot och att du har fria uttag.

Tips

Det viktigaste som du behöver ta hänsyn till om du vill ha snabb tillgång till pengarna och om du är beredd att förlora dina pengar eller inte. Om du vill ha hög flexibilitet i ditt sparande och möjlighet att få pengarna direkt när du behöver dem så ska du välja ett sparkonto utan bindningstid och med fria uttag. Vill du också slippa att behöva göra en mer omfattande undersökning av företaget som du lånar ut dina pengar till så välj alltid ett sparkonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Spara pengar på ett sparkonto